Ask

Κολοκυθάκια: Κιτρίνισμα καρπών

Κάθε χρόνο μόλις φυτευθούν τα πρώτα κολοκυθάκια και ξεκινούν να καρπίζουν λαμβάνουμε τα ίδια μηνύματα. Γιατί ενώ το φυτό καρπίζει μετά από λίγο κιτρινίζουν και πέφτουν οι καρποί του;

 
Δεν έχει σημασία αν φυτεύετε στον κήπο ή στο μπαλκόνι σας αφού το συγκεκριμένο πρόβλημα δημιουργείται από έλλειψη ασβεστίου στο χώμα. Αυτό που έχουμε παρατηρήσει είναι ότι όταν το χώμα είναι πλούσιο σε κομπόστ τότε συμβαίνει σπανιότερα!
Από την άλλη όμως το να εμπλουτίσεις το χώμα σου κάθε χρονικά με ασβέστιο πριν φυτέψεις έχει τόσο μικρό κόστος που δεν αξίζει τον κόπο να περιμένεις να δεις αν όντως θα υπάρξει έλλειψη και μετά να δράσεις.
Υπάρχουν 3 βιολογικές λύσεις που εγώ σας προτείνω για το συγκεκριμένο πρόβλημα!
Πρώτη και πιο οικονομική είναι να χρησιμοποιήσετε μαρμαρόσκονη. Επισκεφτείτε μια μάντρα με υλικά οικοδομής και αγοράστε. Θα χρειαστείτε περίπου 1 κιλό ανά τετραγωνικό μέτρο ή για όσους φυτεύουν σε γλάστρες περίπου 1 κιλό σε 100 λίτρα χώματος. Σκορπίστε τη στο χώμα και ανακατέψτε πριν φυτέψετε.
Δεύτερη λύση είναι να αγοράσετε βιολογικό ασβέστιο από καταστήματα κήπου. Πρόκειται για λευκούς κόκκους (κάποιες φορές θα την βρείτε και σε μορφή σκόνης) που πρέπει να ανακατευτεί με το χώμα ακριβώς με τον ίδιο τρόπο όπως και η μαρμαρόσκονη. Συνήθως όμως η διαφορά τους είναι ότι δεν είναι σκέτο ασβέστιο αλλά ένας συνδυασμός από ασβέστιο και μαγνήσιο που είναι καλύτερο ποιοτικά.
Η τρίτη λύση μπορεί να γίνει με ψέκασμα ή ριζοπότισμα αφού πρόκειται για υγρό βιολογικό ασβέστιο. Από ότι έχω δει όμως δεν κυκλοφορεί τόσο πολύ όσο το κοκκώδες και ίσως δυσκολευτείτε να το βρείτε στα καταστήματα κήπου. Η διαφορά με τις προηγούμενες λύσεις είναι ότι έχει άμεση δράση επάνω στο φυτό. Έτσι αν για παράδειγμα δεν έχετε ρίξει ασβέστιο και δείτε ότι έχετε έλλειψη, με το υγρό το φυτό σας θα το πάρει αμέσως ενώ με το στερεό ασβέστιο θα χρειαστεί πολύ περισσότερο χρόνο για να το αφομοιώσει και σίγουρα θα έχετε χάσει περισσότερους καρπούς μέχρι το φυτό να συνέλθει.
Όποια λύση όμως και αν επιλέξετε, εκτός της μαρμαρόσκονης φυσικά, βεβαιωθείτε ότι πρόκειται για βιολογικό σκεύασμα!
Ακόμα πριν κλείσουμε θέλω να σας πω ότι μπορείτε να αφήνετε τις ερωτήσεις σας στα σχόλια από κάτω και εμείς θα τις απαντήσουμε το συντομότερο δυνατό!
Από εμάς
καλά φυτέματα!

Βαθμολογία άρθρου:
(1 ψήφοι, μέσος όρος: 5,00 από 5)
  • ΒΕΤΤΥ

    Ακρως ενδιαφέρουσα πληροφορία. Ερώτηση : ντοματιά με δύο ωραίες τομάτες επάνω δεν προχωράει, νάνος! δεν έχει ούτε ένα καινούργιο φύλλο 2 μήνες τώρα, αλλά ούτε και πεθαίνει. Τι να κάνω, να την εγκαταλείψω?

  • Μάλλον της λείπουν θρεπτικά συστατικά! Αυτό που μπορείτε να κάνετε είναι να εμπλουτίσετε το χώμα σας με κάποιο βιολογικό λίπασμα (καλύτερα υγρό) σε πρώτη φάση για να έχει άμεσα αποτελέσματα και παράλληλα να κόψετε τις τομάτες για να μεγαλώσει σαν φυτό. Σε δεύτερη φάση καλό θα ήταν να εμπλουτίσετε το χώμα σας με κομποστ!

  • Στελης Δράκος

    Δοκιμασμενα εχω δουλεψει ασβεστη οικοδομής σε οτι κολοκυνθοειδες εχω φυτέψει και πιάνει.το δουλευω σε αναλογια 1 ποτηρι πλαστικο(καφε) ασβεστη διαλυομενο σε 10 λίτρα νερο.εφαρμοζω καθε βδομάδα.

  • Μάριος Δρακούλης

    Την καλησπέρα μου στου κηπουρούς ανά την Ελλάδα. Αυτήν την εποχή έχουμε ετοιμάσει τον κήπο μας και περιμένουμε πλέων τους καρπούς από τα ζαρζαβατικά μας. Άλλα είναι τόσο δυσάρεστο όταν μετά από τόσο κόπο και έξοδα πηγαίνεις στον κήπο και βλέπεις τους κόπους σου να γεννιούνται άρρωστη. Η λύση ασβεστίου η ασβέστη είναι πολύ καλή λύση για σωθεί η παράγωγη σας. Ακόμα καλύτερη λύση είναι συνδυασμός ασβεστίου με σίδηρο ΆΛΛΑ όχι όταν φυτέψουμε τα φιντανάκια μας άλλα όταν οργώσουμε το μέρος που θα φυτέψουμε. Προσωπικά εφαρμόζω τον τρόπο αυτό και στην συνέχεια εάν δω ότι βγάζουν τα φυτά πάλι κιτρινιασμένα κολοκυθάκια η ντομάτες με σάπιο το κάτω μέρος του βάζω και πάλι ασβέστη η ασβέστιο. Καλη συγκομιδή.