Ask

Ρίγανη σε γλάστρα

Η ρίγανη σαν βότανο είναι ιδιαίτερα αγαπητό στην Ελλάδα μιας και συντροφεύει πολλά φαγητά στο τραπέζι μας. Όμως δεν μπαίνει στα φαγητά μας μόνο για τη γεύση ή την μυρωδιά. Σαν βότανο έχει μεγάλη περιεκτικότητα σε βιταμίνη C, αλλά ταυτόχρονα είναι τονωτικό, ορεκτικό και παρασιτοκτόνο. Ακόμα βοηθά στη γαστρική ατονία, σε εντερικές διαταραχές και στους πόνους της κοιλιάς, ενώ προστατεύει τον οργανισμό μας από τις καρκινογόνες ουσίες.

 
Φυτό

Το συγκεκριμένο είδος ρίγανη, που θα βρείτε να κυκλοφορεί από εμάς, είναι η γνωστή και παραδοσιακή Βουνίσια και δεν ξεπερνάει τα 60 εκατοστά σε ύψος. Μπορεί άνετα να καλλιεργηθεί στον κήπο αλλά και σε γλάστρα.

Γλάστρα

Η ρίγανη δεν έχει ιδιαίτερες απαιτήσεις σε χώρο. Αν επιλέξετε πάνινη γλάστρα σαν αυτή που χρησιμοποιούμε στο βίντεο, τότε θα έχετε μεγαλύτερη επιτυχία, καθώς αυτού του είδους οι γλάστρες βοηθάνε το χώμα να αερίζεται καλύτερα, αλλά να έχει επίσης και καλή αποστράγγιση, με αποτέλεσμα λιγότερους μύκητες. Η συγκεκριμένη πάνινη γλάστρα έχει χωρητικότητα 7 λίτρα.

Χώμα

Σαν φυτό η ρίγανη δεν αγαπάει το πολύ νερό, άρα χρειάζεται ένα χώμα με καλή αποστράγγιση, που δεν λασπώνει. Καλό θα ήταν είτε χρησιμοποιήσετε κοκκινόχωμα, είτε τύρφη μαζί με κομπόστ να προσθέσετε και αρκετή ποσότητα ελαφρόπετρας μαζί.

Θέση στο μπαλκόνι

Επιλέξτε να την φιλοξενήσετε σε μέρος με πολύ ήλιο, ακόμα και αν αυτό πλήττεται από δυνατό αέρα. Σαν φυτό έχει μεγάλες αντοχές και δεν επηρεάζεται εύκολα από τον αέρα.

Πότισμα

Καλό θα ήταν να αποφύγετε τα πολλά ποτίσματα για δυο πολύ βασικούς λόγους. Εκτός ότι η ρίγανη δεν αγαπάει το πολύ νερό, ποτίζοντας την συχνά δημιουργείτε περισσότερες πιθανότητες να προσβληθεί από κάποιον μύκητα και να την χάσετε. Ο δεύτερος λόγος είναι ότι όσο λιγότερο ποτίζετε τόσο δυνατότερο άρωμα έχει.

Το κάθε πότε ακριβώς θα πρέπει να την ποτίζετε εξαρτάται από πολλές μεταβλητές, με πρώτη τον καιρό. Όμως να θυμάστε ότι ακόμα και αν ζαρώνει λίγο τα φύλλα της από την έλλειψη νερού, δε θα πεθάνει.

Λίπανση

Λόγω του ότι η ρίγανη είναι πολυετές φυτό, καλό θα ήταν ανά μεγάλα χρονικά διαστήματα να τη βοηθάτε με ένα βιολογικό λίπασμα, αλλά όχι υπερβολές.

Φυτοπροστασία

Όπως αναφέρθηκε και πιο πάνω το πρόβλημα της ρίγανης είναι το πολύ πότισμα. Αν δεν την ποτίζετε πολύ τότε είναι σίγουρο ότι δε θα έχει κανένα θέμα.

Συγκομιδή

Αν θέλετε να τη χρησιμοποιήσετε σαν νωπή τότε μπορείτε να κάνετε τη συγκομιδή σας όλο το χρόνο! Από την άλλη αν έχετε σκοπό να την αποξηράνετε η καλύτερη εποχή είναι το καλοκαίρι. Άλλωστε καλό θα ήταν να κλαδεύετε το φυτό σας το καλοκαίρι, γιατί αλλιώς μπορεί να ξυλοποιηθεί. Αφού την κλαδέψετε θα βγάλει καινούργια κλαδιά και φρέσκα τρυφερά φύλλα.

kipouros

Τα μυστικά του αγρότη!

Σωστή ώρα ποτίσματος

Η καλύτερη ώρα να ποτίζετε είναι μια ώρα αφού έχει βγει ο ήλιος το πρωί. Με τον τρόπο αυτό αποφεύγετε να καταναλώνετε νερό της ώρες με υψηλές θερμοκρασίες οπότε υπάρχει λιγότερη εξάτμιση αλλά παράλληλα μη ποτίζοντας αργά το απόγευμα προφυλάσσετε τα φυτά σας από ασθένειες που θα έβρισκαν της ιδανικές συνθήκες υγρασίας και θερμοκρασίας το βράδυ στο χώμα.

Σωστή δοσολογία κομπόστ

Κάθε κομπόστ που κυκλοφορεί στην αγορά έχει και τη δική του δοσολογία. Για καλύτερα αποτελέσματα ρωτήστε στο καταστήματα που το αγοράσατε.

Είστε έτοιμοι;

Καλλιεργήστε το δικό σας βιολογικό δενδρολίβανο τώρα!

Δείτε τα φυτά μας!

psekasma
Αν σκοπεύετε να αγοράσετε φυτά συμβατικής γεωργίας και όχι βιολογικά σπορόφυτα Οlyplant.gr να θυμάστε ότι πολλές φορές τα φυτά αυτά μπορεί να είναι ψεκασμένα λίγες μέρες πριν φτάσουν στα φυτώρια με αποτέλεσμα αυτό που νομίζετε σαν φρέσκο και υγιεινό να είναι μια αποθήκη φυτοφαρμάκων ιδιαίτερα επικίνδυνων για τον οργανισμό σας.

Τέλος, όταν ένα φυτό είναι ψεκασμένο με χημικά φυτοφάρμακα απαιτούνται έως και 2 χρόνια για να φύγει η βλαπτική δράση τους. Επομένως ξανασκεφτείτε το...

Η Olyplant.gr δεν φέρει καμία ευθύνη για τη χρήση των βοτάνων καθώς και τις παρενέργειες που μπορεί να προκαλέσει αυτή στους καταναλωτές! Πριν από κάθε χρήση συμβουλευτείτε το γιατρό ή βοτανολόγο σας.
Βαθμολογία άρθρου:
(Χωρίς ψήφους)